
Att datorer kostar en slant råder det inga tvivel på. Många menar dock att datorer är ganska billiga med tanke på hur extremt mycket vi tenderar att använda dem. Vissa använder till och med datorn till jobbet. Tio timmar per dag så länge som datorn håller. Och minst ett par år brukar det ju vara i alla fall. Ser man till tidsförbrukning så återfinns datorn för många bland de billigaste prylarna.
Det råder dock en allmän ovilja att utrusta datorn med tillbehör – sådant som datorn ska ha. En skrivare är ju svårt att klara sig utan, men man kan ju faktiskt leva ett helt normalt liv utan en högtalare till datorn. Laptopar har egna små högtalare, och när det gäller stationära datorer kan man i alla fall koppla in ett par hörlurar. Förvånansvärt många är det som fortfarande inte helgar sina datorer med högtalare. Kanske beror det på att många idag använder laptops, och tenderar flytta runt mycket i hemmet. För att det går.
Med tanke på hur mycket musik vi lyssnar på genom våra datorer så är det dock inte mer än rätt (mot musiken, om inte annat) att skaffa sig en uppsättning datorhögtalare. Men då ställs man genast inför en rad andra dilemman. Vilka märken kan man lita på? Finns det märken som bara är skräp? Ska man köpa från Logitech? Eller kanske Creative? Är det kanske koreanska Samsung eller holländska Philips som man ska handla från. Och därtill har vi alla de amerikanska tillverkarna, som Bose och JBL. Eller ska man stanna på hemmaplan och köpa högtalare från Audio Pro?
När det handlar om att köpa en datorhögtalare är det bästa nog att ha ögonen och öronen öppna lite grand. Vilka produkter är det egentligen som rekommenderas? Vilka har fått höga poäng i experttester? Vilka ger användarna högst betyg. Därtill är det förstås viktigt att ha i åtanke att man ska få plats med högtalarna också. Och det handlar inte bara om fysisk plats. Högtalare tar upp ett helt rum när de väl är installerade. De tar upp ”ljudlig plats” om man så vill. Har man datorn i en liten kammare? Kanske är det då inte på sin plats att ställa dit en sju kilo tung subwoofer? För även om själva lådan får plats – får frekvenserna den dundrar ut också det?
En ytterligare besvärlighet är de där frustrerande siffrorna som bara måste sättas dit för att förvirra kunden. Det räcker inte med ”Logitech Z623″, som man kan avfärda som ett namn. Det tillkommer också något i stil med ”2.1″ som verkar ha någon sorts betydelse. Varför inte ta kål på den förvirringen hos de som läser detta? För att förklara det i enkla termer betecknar den första siffran hur många enheter, eller ”pjäser” som högtalarna har. Man talar också om ”kanaler” och hur många ”vägar” som ljudet tar. Rör det sig om en tvåa så finns det två mindre så kallade ”satellithögtalare”. En till höger, en till vänster. Om det dessutom finns en etta med i beteckningen så finns det en extra kanal – nämligen en subwoofer (i folkmun – ”baslåda”). Svårare än så är det inte!