Vikten av en hemsida som laddar snabbt

Snabb hemsida

Konkurrensen inom e-handel är hård. Om din sida laddar långsamt, är det inte osannolikt att besökaren trycker på bakåt-knappen i webbläsaren och väljer en konkurrent. Sidans hastighet kan även direkt och indirekt påverka dina positioner i sökresultaten.

Vad utgör sidans hastighet?

Man skulle kunna dela upp det i två kategorier:

  • Hur lång tid det tar för webbläsaren att visa ”meningsfullt” innehåll. En stor sida, med stora bilder, videor och script kommer att ta längre tid att visa för användaren än en minimalistiskt byggd sida. Det finns dock en hel del man kan göra för att optimera hur sidan laddas – så det är inte ett måste att ha sparsamt innehåll på sidorna. Däremot är det alltid en avvägning man får göra.
  • Första svar från server. Första svar från servern har sagts ha en direkt påverkan på dina sökresultat och är en given faktor att titta på för den som arbetar med teknisk SEO. Det är också lite svårare att påverka – i synnerhet om du inte använder egna servrar. Den som har ett webbhotell kan pröva att byta webbhotell eller använda en CDN (Content Delivery Network) som i bästa fall kan minska svarstiden drastiskt.

Hur vet jag om min sida är snabb?

För det första är något som märks ganska tydligt genom att jämföra med andra, liknande sidor. Den som vill mäta hastigheten mer exakt kan använda sig av en rad olika gratisverktyg på nätet. Ett av de mest populära verktygen är Google Pagespeed. Här skriver du bara in din webbadress för att få ett omdöme om sidan på bara några sekunder.

En fördel med Google Pagespeed är att du får konstruktiva förslag på hur laddtiden kan förbättras. Här presenteras svarstiden från server separat, och verktyget talar också om ifall du har stora bilder som kan dra nytta av komprimering.

Du kan också få information om att din CSS eller Javascript kan optimeras. Om du inte själv kodar, så finns det gott om gratispluggar för till exempel WordPress, som syftar till att optimera både CSS, Javascript, bildformat och HTML.

Dina besökare kommer att uppskatta bättre laddtid

Det finns en uppsjö av studier som visar på att besökare är mindre benägna att gå in på – och stanna på – en sida som har laddtid över snittet. Även om en kund faktiskt stannar och gör ett köp, trots laddtiden, finns en risk kunden är lite mindre nöjd med den allmänna upplevelsen. Risken är då en lägre sannolikhet för att kunden återvänder.